P Ü N K Ö S D

OLVASMÁNY: ApCsel 2,1-11: A pünkösdi csodát minden vallásos férfi érzékelte Jeruzsálemben. Értették egymás szavát. Vagyis mindenki ugyanazt értette: Isten kiáradó jóságát, a teremtés szépségét, létük hiánytalan értelmét.

SZENTLECKE: 1Kor 12,3-13: A Szentlélek kapcsolja be Krisztus titokzatos Testébe a hívőket, és teszi láthatóvá a feltámadt testet, a világ egyetlen reményét – ha rábízzuk magunkat a Szentlélekre. XIII. Leó pápa 1900-ban kifejezte azt a vágyát, hogy a XX. század a Szentlélek százada legyen. Akik kivonták magukat a Szentlélek hatása alól, azok két világháborút, tömeges hitelhagyást, abortusztablettát, és számos genocídiumot produkáltak, akik rábízták magukat, azok életben tartják az emberiség számára a reményt. Nagyon fontos, hogy kereszténnyé nevelt gyermekeink ne csak az egyéni ambícióik bűvöletében éljenek, hanem küldetést érezzenek a világ jobbá tételére, gyógyítására. Ha ez a tudat nem munkál bennük, nem neveltük őket kereszténnyé. 

EVANGÉLIUM: Jn 20,19-23: Jézus feltámadása után jelzi, hogy azok kerülnek a Szentlélek áldásos hatása alá, akik tudomásul veszik saját bűnösségüket, de az is, hogy Jézus megváltó szeretete leveszi rólunk a bűn végzetes hatását, és elindít a megigazulás útján. Ezen az úton nem a „hatalmas intelligenciánk” és a megfellebbezhetetlen akaratunk, hanem a Szentlélek fog vezetni bennünket.

A ZSOLTÁR VÁLASZA: Áraszd ránk Lelkedet, Istenünk,  *  újítsd meg a föld színét.

EGYHÁZKÖZSÉGÜNK HÍREI

Pünkösd vasárnapját ünnepeljük. Pünkösdhétfőn vasárnapi miserendet tartunk.

Szerdán Sárisápon felállt a plébános egyházi küldetését segítő új képviselőtestület. Sárisáp így szervezett, törvénykövető része az egyházmegyének. A testület megválasztotta az alelnököt, Borsos Jánost. A testület megbízatása, a főpásztor jóváhagyásával öt évre szól.

Fülöp Ákos atya 25 éves papi jubileuma alkalmából nálunk is tart ezüstmisét, június 21-én, szerdán 18 órakor. Ajándékul emlékalbumot készítünk neki. Ebbe az albumba a plébániára, vagy a koordinációt végző Szőke Erzsébetnek bárki leadhat a családjáról fényképet és néhány személyes sort (nem szentírási idézetet!), aki hálás Ákos atya itteni papi szolgálatáért. A fénykép és a szöveg digitálisan elküldhető Jurásek Jánosnak: janos.jurasek@gmail.com

Imre Sándorné Margitka pünkösdi terítőt készített az oltárra. Hálásan köszönjük neki.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a szentmise után megemlékezés lesz.

A pilismaróti tábor tájékoztató lapján sajnálatos hiba van. Természetesen a tábor egész hete kerül hatezer forintba, vagyis 1.200 Ft/fő/nap, s ebből vonjuk le a bónuszokat. A javított jelentkezési lapot a templom bejáratánál megtaláljuk.

 MISESZÁNDÉKOK (június 4. – június 11) SÁRISÁP V: + Imre Sándor és + Takács szülők; H: A Rózsafüzér Társulat szándékára; Sz: + Gregor János és szerettei; P: (….); V: Az elsőáldozókért.

Úgy tűnik, hogy a katolikus egyházban most megy végbe az a fordulat, amely 500 éve a protestáns világban megtörtént, vagyis az egyház laikussá válása. A folyamat megfordíthatatlannak látszik. A szentségek gyakorlatilag eltűntek, a papság sok „kereszténynek” tehertételt jelent. Bár a papság kezéből kicsúszott az irányítás, mégis nagyon fontos – okulván a protestáns tanulságokból, ahol tízezer vallásalapító jelent meg –, hogy a folyamat, ha a Szentlélektől való, a Szentlélek által legyen irányítva. Kérjük a Szentlelket, hogy a laikussá váló „katolikus” egyház híveiben növekedjék az Egyház iránti lojalitás, az éntudat mellett az egyháztudat is, a túlfejlett vezetési hajlam helyett a Szentlélektől vezetettség elfogadása. Kérjük a Szentlelket – látván a világ drámai szétesését –, egyre többen határozzák el, hogy kereszténnyé nevelik a gyermekeiket, és ezt nem a világ tetszéséhez igazítják.

Akiket az apostolok megkereszteltek a Szentlélekkel, azokat nem a nagyvilágba küldték, hogy boldoguljanak, ahogy tudnak, hanem bevonták őket a kenyértörés közösségébe. Abba a közösségbe, ahol kibontakozik a megkezdett élet. Nem egyénileg részesültek az Eucharisztia áldásában, hanem közösségben. Kereszténnyé válni nem egyéni és szűk családi érdekek és elképzelések mentén lehet, hanem az Egyházzal való teljes közösségben. Az elsőáldozással a gyermekeket az Egyház szeretné jobban bevonni a kenyértörés közösségébe, az Eucharisztia áldásába, hogy kereszténnyé formálódjanak. Kérdés, hogy a szülők is így gondolják-e ezt. Mostanság történt. Figyelmeztettem valakit. Ami nekünk elég volt az emberré formálódáshoz és a hit megtartásához, az a gyermekeinknek már nem elég, mert ők egy káosz közepén vannak. Ha ilyen tétova és elképzeléstelen vagy a gyermeked kereszténnyé nevelésében, és megelégszel azzal, hogy egy gyenge egyházi iskolába beíratod őt, akkor fennáll a veszélye annak, hogy tizennyolc évesen már nem a liberális ateisták, hanem az iszlám hatása alá fog kerülni. A válasz a következő volt: És akkor mi van? Ma így gondolkodik Németország kétharmada. Németországban a nők 30 %-a tudatos gyermekkerülő. Eldöntötte, hogy gyermek nélküli életet fog élni. Most már látjuk, hogy a nőket megtartó keret szétesésével a társadalmak is szétesnek. Eddig a nők a családban teljesedtek ki. Németországban ezt 10 millió nő másképpen gondolja. Van, aki kimondja: A következő generációnak itt már nagyon bizonytalan a jövője, inkább csak a magam kedvteléseiről gondoskodom. Magyarországon ez az arány 5-6 %. Jónak tűnik. Azonban 5 éve még 2 % volt. Szent II. János Pál pápa fontos végrendeletet hagyott ránk: Európa jövője az Egyház. Kinek hiszünk? Neki vagy a tőke szélhámosainak?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük