Nagyböjt 4. vasárnapja

OLVASMÁNY: 1Sám 16,1-13: Izáj hét fia emberi méricskélés szerint mind alkalmas lett volna királynak, Dávid viszont nem. Isten mégis őt választotta, mert mást és másképpen lát, mint az ember. Isten engem is kiválasztott. Látom-e magamban azt, ami miatt ezt megtette? Helyesen határozom-e meg küldetésemet?  Ha igen, akkor harmonikus és békés életet tudok élni.

SZENTLECKE: Ef 5,8-11: Szent Pál örömmel állapítja meg, hogy azok az efezusiak, akik eddig az Úrtól távol sötétségben éltek, a keresztség kegyelméből elhagyták a meddő cselekedeteket és világosságává váltak ennek a világnak. Ha valóban beleöltözöm a keresztségem kegyelmeibe, akkor átérzem a küldetésemet és annak örömét: világosságot tudok vinni oda, ahol a reménytelenség, az önvád, a harag, a meddő anyagiasság, a múltbeli sérelmek mindenre sötétséget terítettek.

EVANGÉLIUM: Jn 9,1-41: Három dolgot fontoljunk meg. Mindannyian vakon születettek vagyunk és szükségünk van az Egyházban való létre, hogy a szemünk megnyíljon. Itt kapjuk meg a hitvallást, és Jézus biztató szavát: Barátaim vagytok! A másik dolog, amit meg kell fontolnunk, hogy milyen a viszonyunk azokhoz, akik gyermekkori traumák, inger- és érzelemszegény családi környezet, alacsonyszintű nevelés miatt nem csupán vakon születettek, de még a fénye is allergiások. Vegyünk biztatást az evangéliumi történetből. Ha Jézussal találkoztatjuk őket, lehet, hogy élesebb látásra jutnak, mint azok, akik mentálhigiénés guruként igazolják a mondást, hogy vakok között a félszemű a király. Végül azt is tudatosítanunk kell, hogy a bűnös bűnhődik, nem az áldozat. Ezekiel inti a zsidókat: Miért mondjátok, hogy atyáink ették a savanyú szőlőt és a mi fogunk vásik belé? (Ez 18,1-4) Az atyák bűnének következményeit bár magukon viselik a fiúk, de erkölcsi felelősségük csak a saját személyes bűneik miatt van. Látnunk kell, hogy embertársaink miről tehetnek és miről nem. S ezt a megkülönböztetést önmagunk életében is meg kell tennünk. Örököltünk jót és rosszat egyaránt. (Nagy tévedés, hogy nekünk csak a jóhoz van jogunk.) A jóért meleg szívvel emlékezzünk őseinkre, a rosszért pedig vállaljuk értük szívesen az önkéntes vezeklést. Így az a rossz, ami tőlük érkezett az életünkbe, szintén a javunkra fog válni. Ne ítéljük meg embertársainkat amiatt, amiről nem tehetnek. Jézus mondja, egyáltalán ne ítéljétek meg őket, mert csak az Isten tudhatja, hogy miért tartoznak számadással. Ez persze, nem jelenti azt, hogy ne kellene teljes odaadással és példamutatással tanítanunk az isteni igazságokat.    

A ZSOLTÁR VÁLASZA: Az Úr kem pásztorom,  *  ínséget nem kell látnom.

MISESZÁNDÉKOK: (március 26 – április 2.) SÁRISÁP: V: + Urbanics Sándor és szerettei; H: + Kajtár István és felesége, + Szilágyi Rozália, valamint szeretteik; Sz.: (……); P: (…….) V: + Varga és Kun szülők, valamint szeretteik. MOGYORÓSBÁNYA: V: Hálából 90 évért

EGYHÁZKÖZSÉGÜNK HÍREI

Nagyböjt 4. vasárnapját ünnepeljük. Nagyszerdán tudom meglátogatni az otthonukhoz kötött betegeket, hogy elvégezhessék húsvéti szentgyónásukat. A vasárnapi szentmisék előtt, és a nagycsütörtöki szertatást követő virrasztás alatt hívom és várom a híveket a szentgyónásra. Lehetőség van a plébánián is a szentgyónásra. A nagycsütörtöki virrasztástól a húsvéti szentmiséig csak a betegellátást végzi az Egyház. Ekkor már ne kérjék a szentgyónást azok, akik bármikor elvégezhetik.

Április 2-án ismét diákmise lesz 11 órakor a Szent Imre templomban. Azoknak a gyermekeknek a bemutatása is most történik meg, akiket a nagyszombati vigília felemelő szertartásában megkeresztelünk. Az Egyház ősi szokása, hogy a nagyböjt során odaáll nagy szeretettel és imával azok mellé, akik készülnek a keresztsége. Ezzel még inkább előkészülve a keresztségi fogadalmak nagyszombati megújítására. Saját keresztségünk örömét is újra éljük.

A képviselőtestületi tisztújításra készülve jövő vasárnapig lehet leadni a jelöltek listáját. Ezt követően összeáll a választhatók listája. Ismét két hét áll majd rendelkezésre, hogy a választhatók listáján nyolc hívünk nevét bejelöljük, akiket alkalmasnak tartunk a képviselőtestületbe.

Április 1-jén 8 órakor indul a balatoni kirándulásra a busz a községháza elől. Este 6 órára érkezünk. Úticél: Tihany, Badacsony, Szigligeti vár. A plébániai feladatokban részt vállaló fiatalok és felnőttek számára ősszel tervezünk kétnapos máriazelli utat.

Április 2-án délután 15 órakor kezdődik Péliföldszentkereszten a plébániák közös keresztútja. Nyolc személy tud a plébániai kisbusszal utazni. A vasárnapi szentmisék után lehet jelentkezni.

Gauthier: Uram, adj nekem világosságot, hogy lássam és megtaláljam jelenléted nyomait a mai világban; fölismerjem az idők jeleit és ezek jelzéseiben a saját feladataimat. Ne hagyj bizonytalanságban, és adj reményt ahhoz, hogy a történelemnek ebben az órájában is te maradsz a világ egyetlen Ura, és nekem az a küldetésem, hogy az emberekkel való találkozásodat előkészítsem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük