Nagyböjt 2. vasárnapja

OLVASMÁNY: Ter 12,1-4: Amikor az üdvösségtörténet a szövetségkötéssel új fejezetet vesz, Isten abszolút kezdeményezővé válik. Az ember hozzáállása az isteni kezdeményezéshez: a hit. Akik úgy érzik, Isten megfeledkezett erről a világról, azok a saját életükben veszítették el Őt. Pedig az istenhiány megannyi traumája kiáltóan beszél arról, hogy Ő jelen van, csak az ember zárja be előtte a szívét. Nagyböjtben több teret kell adnunk Istennek, és kezdeményezéseit alázattal, figyelmes együttműködési szándékkal fogadjuk. Gondoljunk arra, hogy a keresztséggel Isten különleges módon már belépett az életünkbe. Ne haljon el ez a nagyszerű kezdet.

SZENTLECKE: 2Tim 1,8-10: A nagyböjtben az Egyház a katekumenek befogadására, megkeresztelésére is készült. Ezzel a keresztények saját keresztségük feletti örömükről is vallottak, és a keresztségi kegyelmekbe mintegy újraöltöztek. Csak azt tudjuk jól képviselni és másoknak is ajánlani, amihez mi magunk is hittel és örömmel kötődünk. A keresztség nem egy anyakönyvi bejegyzés, hanem új életállapot, amely szerint ebben a világban, de már nem ebből a világból élünk. Kibontakozunk a világ kínálta halálkultúrából, és Istennél találjuk meg az élet kultúráját.

EVANGÉLIUM: Mt 17,1-9: Jézus színeváltozása minket is biztosít arról, hogy nem kell belefulladnunk ebbe a földi létbe, ha úgy tetszik máris kétéltűek vagyunk, föld és ég fia. Testünk a földből való, lelkünk az égből, s ha a lélek pártjára állunk, akkor egyre inkább feltárulkozik számunkra az Isten országának valósága és közelsége. A nagyböjt helyes megélése megmutatja, mennyivel több az, amikor lelkünk nem a mulandó dolgokon csüng, hanem az örökkévalókhoz kötődik. A mulandó dolgokon csüngő lélek szükségszerűen depressziós lesz, az örökkévalókhoz idomuló lélek az öröm, a győzelem és a halhatatlanság erejét ölti magára.

EGYHÁZKÖZSÉGÜNK HÍREI

Nagyböjt 2. vasárnapját ünnepeljük. Idén nem lesz külön nagyböjti triduum. Péntekenként tartok a hétköznapinál kissé nagyobb lélegzetű nagyböjti szentbeszédeket, hogy a keresztút mellett ez is segítse lelki megerősödésünket.

Egyházmegyénkben jövő vasárnap, nagyböjt 3. vasárnapján van a hagyományos nagyböjti tartósélelmiszer gyűjtés a rászorulók javára. Igyekezzünk legalább egy kiló élelmiszert adományozni. (rizs, liszt, cukor, olaj, keksz, édesség, ételízesítő, méz, stb.) Jövő vasárnap és a vasárnapot követő hétfőn és szerdán a templom előterében lehet elhelyezni az adományokat. (Mogyorósbányán a keddi mise után is, Annavölgyben március 18-án a szombati szentmise előtt.) Figyeljünk arra, hogy a szentmisék szakralitását ne zavarja az akció. Az adományokat a plébániák karitász csoportjai fogják eljuttatni a megfelelő helyre. Fontos elv, hogy a karitász csoport tagjai és hozzátartozóik nem részesülhetnek ezekből az adományokból. Ők a plébániától külön kérjenek segélyt, ha arra szükségük van.

Jövő vasárnap, március 19-én az espereses szervezésében ismét megtartják a szomszédos esperesi kerületek számára Bajóton a hagyományos képviselőtestületi nagyböjti lelki napot. A lelkinap 15 órától 18 óráig tart. Bár jelenleg ügyvezető testületeink vannak mind Sárisápon, mind Mogyorósbányán (a tisztújítás március végén lesz), mégis örülnék, ha néhányan jelentkeznének a lelki programra, és a plébánossal közösen részt vennének rajta.

Április 2-án, nagyböjt 5. vasárnapján Péliföldszentkereszten 15 órakor kezdődik a hagyományos keresztút, több esperes kerület részvételével. A rám bízott három település (Sárisáp, Mogyorósbánya, Annavölgy) hívei idén a 10. állomást imádkozzák. A plébániai kisbusszal tervezzük a Péliföldszentkeresztre utazást, így idősebbek is nekibátorodhatnak.

Május 20-ig lehet rendelkezni a befizetett személyi jövedelemadó kétszer 1 %-áról a Katolikus Egyház, valamit egy közhasznú alapítvány számára. Az idei évtől lehetőség van arra, hogy a NAV készítse el az adózók bevallását. Mivel ebben az esetben figyelmünket könnyebben elkerülheti az szja 1 %-áról való rendelkezés a Püspökkari Konferencia kéri, hogy tájékozódjunk a templomokban található szórólapok, valamint a www.johelyrekerul.hu honlap segítségével. Abban az esetben is tegyünk felajánlást a Magyar Katolikus Egyháznak, ha az szja bizonyos kedvezmények miatt 0 Ft, mert a nullás bevallás is számít. A rendelkezők számának arányában kapnak az egyházak kiegészítő támogatást, és nagyobb érdekérvényesítő erővel tudnak tárgyalni az állammal. Az 1 %-os felajánlások révén kapott összeggel tudják a püspökségek az egyes plébániákat támogatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük