Karácsony utáni 2. vasárnap

OLVASMÁNY: Sir 24,1-10: Bölcsességet csak Isten tud ajándékozni. S mindenkinek adja, aki elhagyja a gőgjét és hittel meghajlol Isten előtt. A bölcsesség vezeti az embert és ad erőt annak a közösségnek, amelyre a jövő van bízva.

SZENTLECKE: Ef 1,3-18: Mindaddig életünknek csak egy halovány töredékét éljük, amíg Istent meg nem ismerjük. Ő Jézusban tette felismerhetővé és elérhetővé önmagát, de Jézusban tárta fel a mi életünk valódi értelmét és értékét is.

EVANGÉLIUM: Jn 1,1-18: Ezekben a napokban Egyházunk mintegy makacsul ismételgeti a János evangélium prológusát. Mert nem ér semmit az évkezdet, ha a világ álbölcsessége irányít és hatóanyag nélküli gyógyszereiben bizakodunk az istengyermeki lét megélt öröme helyett.   

A ZSOLTÁR VÁLASZA: Az Ige emberré lett,  *  és itt élt közöttünk.

EGYHÁZKÖZSÉGÜNK HÍREI

A karácsony utáni második vasárnapot ünnepeljük. Január 6-án, hétfőn lesz Vízkereszt ünnepe, parancsolt főünnep. Mogyorósbányán délelőtt 10 órakor, Sárisápon 18 órakor lesz a szentmise és a hagyományos vízszentelés. Jövő vasárnap Urunk megkeresztelkedésének ünnepe. Lezárul a karácsonyi időszak és belépünk az évközi idő liturgikus menetébe.

Az idei ökumenikus imaóra január 19-én, vasárnap 15 órakor lesz a Művelődési Házban.

MISESZÁNDÉKOK – SÁRISÁP (2020. január 5-12.) V: (….); H: A Rózsafüzér Társulat szándékára; Sz: (….); P: + István; V: (….)  ***  MOGYORÓSBÁNYA: január 12-én: + hozzátartozók

Az előttünk álló év kiemelkedő eseménye a szeptember 13-a és 20-a között zajló Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Szeptember 13-án, 15 órakor a nyitó szentmisén a Puskás Ferenc Stadionban a saját plébániájukon felkészült gyermekek közös elsőáldozása lesz. Várhatóan Mogyorósbányáról és Sárisápról is négy-négy gyermek lesz részese ennek az eseménynek, amely életre szóló élményt ad a rendkívüli kegyelmi ajándék mellett.

Szeptember 17-én rendezik a Szent István-bazilika előtt a közösségek szentségimádását.

Szeptember 18-án a Papp László Sportarénában az ifjúság programja lesz, 17 órai kezdettel.

Szeptember 19-én 17 órakor a Kossuth téren szentmise, majd gyertyás körmenet lesz.

Szeptember 20-án a Hősök terén 11 órakor lesz a zárószentmise.

A sportlétesítményekben zajló eseményekre regisztráció szükséges, a nyitó szentmisére ez a plébánosokon keresztül valósulhat meg. Más esetekben: www.IEC2020.HU

A statisztikai adatok jelzik, hogy missziós kényszerben vagyunk. Egyre kevesebb az iskolai hittanos. Tavaly egy elsőáldozó volt. Idén „érdeklődés hiányában” elhalt az óvodás hittan. A misszió nem abban áll, hogy szomorkodunk a világ állapotán és tesztoszteron szintet emelő elemzéseket végzünk, hanem nekilátunk a következetes cselekvésnek. Elkezdjük hittel és szeretettel, összefogással és egymást támogatva az alternatívát, vagyis a vonzó keresztény életet felmutatni. A misszió nem abban áll, hogy a pap elfogadja hívek iránymutatásait, hanem a hívek fogadják el a lelkipásztoruk iránymutatásait, és ezt a magatartásukat a pogányok elé élik.  A misszió lényegét azok a személyes beszélgetések adják, amelyeket a kereszténység perifériáján élő (templomban nem, vagy csak ritkán megforduló) emberekkel folytatunk.

Tavasszal szeretnék keresztelést biztosítani azoknak az iskolai hittanosoknak, akiknél ez az alapvető szentség elmaradt. A keresztség elutasítása azt jelzi, hogy pillanatnyilag nincsen szükségünk Isten áldására, s azt sem a gyermekünk életére, sem a családunk jövőjére nézve nem igényeljük. A keresztelés hatása a családunk jövőjében és unokáink életében fog igazából kibontakozni. Sokan azért tétovák, mert káromkodni már igen, de imádkozni még nem tudnak. Ezen változtatni kell. A pszichológus nem mondja, de ez teszi rendbe az életünket.