Húsvét 3. vasárnapja

OLVASMÁNY: ApCsel 2,14,22-28: Péter megértette, hogy a feltámadás örömhírével az emberek elé kell állnia. Jézus mindenkit hív, de azt kéri, hogy mi tanúskodjunk róla, hogy már megtaláltuk és felismertük Őt. Tanúk által szólítja meg a többi embert. S a tanúskodás azért lehet rendkívüli módon hatásos, mert az emberek szívük mélyén vágyódnak Jézusra, s az általa hozott ajándékokra.

SZENTLECKE: 1Pét 1,17-21: Péter arra ösztönöz bennünket, hogy ébredjünk rá, milyen értékek vagyunk Isten szemében. Öltsük magunkra azt az értéktudatot, amelyhez ragaszkodnunk kell a krisztusi örömhír nyomán.

EVANGÉLIUM: Lk 24,13-35: Az emmauszi tanítványok nem ismerték fel az Urat. S nemcsak azért, mert Ő már nem a földi fizikai testben volt, hanem azért, mert a keserűség és a csalódottság megszüntette lényeglátó képességüket. Nem hittek az asszonyoknak, nem hittek saját szemüknek sem, mert a szomorúságot dédelgették magukban. Volt valamiféle elképzelésük arról, hogy miképpen kellene történnie a dolgoknak, de nem úgy valósult meg, hát Jézusról lemondtak. Érdemes számba venni azokat a tompaságainkat, amikor nem látjuk az Urat, s csak panaszkodunk, s nem beszélünk a Jézussal való kapcsolatunkról senkinek. Ám az Úr igen gyakran dédelgetett keserűségünkben, beszűkült látásmódunkban, pesszimizmusunkban is meglátogat minket. 

EGYHÁZKÖZSÉGÜNK HÍREI

Húsvét 3. vasárnapját ünnepeljük. Ma van a búzaszentelés. Szerdán Szent Fülöp és Szent Jakab apostolok ünnepe lesz. Jövő vasárnap könyörgő nap lesz papi és szerzetesi hivatásokért. Szombaton nálunk volt a 100 főt mozgató hittanos találkozó. Hálás köszönet a segítségért, az eseményt sikerre vivő szép összefogásért, a tehetséges, mindenre odafigyelő szervezésért. Kiemelt köszönet Szőke Erzsébetnek és dr. Kollárné Marikának. Köszönjük az iskola vezetőségének is a helyszínt.

Május hónapban minden esti szentmise előtt májusi litániát imádkozunk lelkipásztorunkkal.

Május 10-én fejezzük be az idei óvodás hittanos foglalkozásokat, mégpedig anyák napi programmal. Várjuk tehát május 10-én, szerdán 15 órára az édesanyákat és a nagymamákat az óvodába.

MISESZÁNDÉKOK (április 30 – május 7.) SÁRISÁP: V: + Varga Ferenc és szerettei; H: A Rózsafüzér társulat élő és + tagjaiért; Sz: + id. Lapos János és szerettei; P: + Üveges József és felesége; V: (….)

A feltámadt Jézus teste ismét láthatóvá válik. A feltámadt Jézus teste mi lehetünk, akik a keresztséggel az Egyházhoz tartozunk, a szentmisében krisztusivá válunk, és jelenvalóvá tesszük Őt a világban. Ez tehát a kereszténység, és nem egy dilettáns vallásoskodás, nem csupán mosolykurzus. Láthatóvá kell tennünk magát a feltámadt Úr Jézus Krisztust.

Anselm Grűn: Maga a Biblia terapeikus könyv. Nélküle nem is tudnánk, hogy valójában ki az ember, és milyen hatások közepette kell – a lelki egészségét megőrizve – célba jutnia. Sehol másutt nem találunk olyan hatékony segítséget a lelki egészségünk megőrzésére és visszaszerzésére, mint a Bibliában. A szent három nap belső átélése és kegyelmi hatásainak befogadása semmi mással nem pótolható lelki terápia. Nélküle nem tudjuk kik vagyunk, merre tartunk, és mi adja végső biztonságunkat. A szent három nap a hit, a remény és a szeretet beágyazódását segíti lelkünkben.

Wilhelm Zauner: Az Egyház és az Eucharisztia ugyanaz a valóság: communió.

Egyetlen szentmise, amelyen életedben összeszedetten részt vettél, többet érhet neked, mint száz, amit halálod után mások ajánlanak fel érted.

Minden egyes szentmisén való részvételeddel jelentős mértékben csökkented a tisztítótűz rád eső részét.

Minden szentmise olyan veszélyektől szabadít meg, amelyektől nem tudtál volna önerőből megszabadulni. A szentmise a legnagyobb védelem a gonosz lélekkel szemben.

Szentmisét másokért is, így az elhunytakért is nagy hatékonysággal lehet felajánlani, ha azon összeszedett lélekkel veszel részt.

A szentmisén Jézus értünk bemutatott keresztáldozatára emlékezünk, és megvalósulhat a leggyümölcsözőbb közösség (communió) a feltámadt Úrral.

A szentáldozás az Egyházzal való teljes közösségünk helyreállítása és ünneplése. A feltámadt Jézus az Egyházban marad és azt saját megdicsőült testévé formálja, elsősorban a szentségek által. Ebben a testben történik meg az üdvösségre való konszekrálásunk.

Áldozni csak kegyelmi állapotban szabad. Megszakad ez a kegyelmi állapot, ha vasárnapi szentmisét hanyagságból, nemtörődömségből elmulasztunk.

A szentmise áldását fogadd alázattal, és vidd haza másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük