Évközi 4. vasárnap

OLVASMÁNY: Szof 2,3;3,12-13: A szegény a biblia nyelvén nem a nincstelen, hanem az, aki keresi az igazságot és keresi az alázatot. A szegény az, aki rábízza magát az Úrra, nem csap vissza a megbántásért, mer gyenge lenni, hogy megtapasztalhassa az Úr erejét. A legteljesebb mértékben a gyermekek valósítják meg azt, amit Jézus a szegénység alatt ért. Nem tudják az érdekeiket érvényesíteni, rászorulnak arra, aki gondozza őket. Nyitottak a világra, tanulékonyak, és érzelmeikben őszinték. A krisztusi szegénység tehát nem a házi költségvetésben, hanem a lélekben látszik. Van, akit az anyagi szegénység dölyfössé, kedvetlenné, elzárkózóvá, bizalmatlanná tesz, van, aki ebben a helyeztben is aranyszívű, nyitott, segítőkész marad. Szent Pál ez utóbbit sokkal nagyobb értéknek mondja Isten szemében, mint a világ által ünnepelt és jutalmazott dolgokat.

SZENLECKE: 1Kor 1,26-31: Nem kell aggódnunk amiatt, hogy a világ nem minket jutalmaz, hanem azokat, akiket a világ nagyon eltévedt embere saját vágyaival ruház fel. Nagyon nehezen veszik észre, hogy nem az általunk ünnepelt sztárok viszik előre a világot, hanem azok az édesanyák, akik csendben meghúzódva, derűs örömmel szolgálnak, és azok az idősek, akik nem a visszaemlékezéseiket kozmetikázzák, nem a róluk szóló újságcikkeket rendezgetik naphosszat, hanem felkerekednek és elindulnak a szentmisére.

EVANGÉLIUM: Mt 5,1-2: Sokan éreznek belső ösztönzést arra, hogy az emberiség jótevő tanítójaként lépjenek fel. Van egy pillanatnyi pozitív tapasztalatuk, és máris meg akarják ajándékozni vele az emberiséget. Nekünk érdemes mérlegelni azt, amit hirdetnek. Mégpedig abból a szempontból, hogy követik-e híven a nyolc boldogság útmutatását. Sok divatos, felkapott elmélet, csak arra való, hogy eltérítsen az Evangélium vonzerejétől. Bármilyen tetszetősnek tűnik valami, a jézusi nyolc boldogsággal össze kell vetnünk. Vajon, miért van az, hogy olyan nagy odaadással fordul korunk embere azokhoz, akik a nyolc boldogság tagadását hirdetik nekik? 

Részelet Szent Ágoston De civitate Dei című könyvéből: „Valóban a keresztény időket kell vádolni, hogy a köztársaság a legrosszabb, a leggyalázatosabb állapotban van?  Akik így vélekednek, azt mondják: Csak álljon fenn és gazdagodjék a győzelmek által. Mi más érdekel bennünket? Ránk nézve az a fontos, hogy mindenki gyarapítsa vagyonát, amely elég neki a naponkénti pazarlásra, a hatalmas pedig tiporja le a gyengét. A szegények engedelmeskedjenek párfogóiknak, hogy oltalmuk alatt élvezhessék a nyugalmas restséget. A tömeg ne azokat dicsérje, akik a javukról gondoskodnak, hanem azokat, akik gyönyöröket osztogatnak. Ne parancsoljanak fáradtsággal járó dolgokat és ne tiltsák a tisztátalan szórakozásokat. A tömeg éjjel-nappal játszék, igyék, okádjék, dőzsöljön. Mindenhol hangozzék a tánczene. És nyilvános bűnösnek tartsák azt, akinek ez nem tetszik. Nos, nem a kereszténység jelenléte, hanem emiatt pusztul el a köztársaság.” (Második könyv XX. fejezet)

EGYHÁZKÖZSÉGÜNK HÍREI

  • Az egyházközségi farsang február 18-án lesz a Művelődési Házban, 15.30-as kezdettel. Tombolanyereményekhez felajánlásokat szeretettel várunk és fogadunk.
  • A héten lesz gyertyaszentelő ünnepe. Mivel csütörtökön nincsen szentmise, február 1-jén, szerdán tartjuk a gyertyaszentelést. Pénteken és a vasárnapi szentmise után Balázsáldás lesz.
  • Az idei első központ gyűjtések: február 26: katolikus iskolák, április 2: Szentföld javára.
  • Az új Egyházmegyei Képviselőtestületi Szabályzat szerint 2017. június 1-jéig fel kell állni plébániánkon is az új képviselőtestületnek. A testület a plébános munkáját segítő tanácsadó testület. Azok a 18-70 közötti személyek lehetnek tagjai, akik a plébánia területén laknak, fizetik az egyházi hozzájárulást, hitvalló katolikusok, az Egyház iránti szeretetből szeretnék segíteni a lelkipásztori munkát az adott plébánián. A legalább nyolc fős testület választás és kinevezés útján jön létre. A választást jelölés előzi meg. A plébános a hívek ajánlására, az előző testület meghallgatása után állítja össze a válaszhatók listáját. A választásnak két lehetséges módja van: Azok választanak a jelölőlistáról, akik az adott évben egyházi hozzájárulást fizettek. Két egymást követő vasárnapi szentmise után is válaszhatnak a nagykorú testvérek a szavazólap segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük