Advent 2. vasárnapja

OLVASMÁNY: Iz 40,1-10: Kezdődik a vigasztalások könyve, vagyis Izajás könyvének második egysége. Ismét fellép Izajás, és a fogságban lévő népet vigasztalja: Isten úgy fog bennünket kivezetni a fogságból, ahogy őseinket kivezette Egyiptomból. Az Istenben bízó ember sohasem veszíti el a reményét. S ez a remény az embert a fogságból a kietlen pusztán át is célba vezeti. Izajás tudja, hogy a nép elvész, ha elhagyja az Istent. A mi helyünk az Isten mellett van. Látjuk korunkban is, hogy mennyire békétlenné válik az ember, ha kitessékelik őt a saját természetes helyzetéből. Ha elveszik tőle a családot, a vallást, az Egyházat és elvágják gyökereit, akkor mindennel csak elégedetlenkedik. Nem érti a problémáját, szidja a szomszédját, szidja a kormányt, szidja az Istent, szidja a volt házastársát. Látjuk, hogy miután belevezették az embereket egy katasztrofális szexuális kultúrába, az alig mérhető IQ-jú celebek milyen bajba sodorják a szabadosság pofátlan képviselőit. Pedig az egyik nem gazember, a másik pedig nem igazi áldozat. A katasztrofális szexuális kultúra következményeit kérődzik vissza. Nagyon sokféle fogságot és sokféle kietlen pusztát élünk meg, ha Istentől eltávolodunk, ha már nem Isten táplálja a reményünket. A prófétai szöveg arról is szól, hogy a remény isteni kegyelem (isteni erény), azonban utat kell készíteni számára, hogy elérje a lelkünket. Egyengetni az utat, feltölteni a völgyeket, elhordani az akadályt képező hegyeket. Fontos adventi cselekedet.

SZENTLECKE: 2Pét 3,8-14: Szent Pál arról szól, hogy az istenkapcsolatunkban valamiképpen ki kell lépnünk az idő fogságából. Az idő csak az emberhez tartozik, Isten időtlen, örök jelenben él. Emellett ki kell lépnünk a földi életünk fojtogató végességének érzéséből is. Minden elmúlik itt a földön, csak az marad, ami Istenbe belegyökerezett.

EVANGÉLIUM: Mk 1,1-8: Isten saját történelmében, saját kultúrájában szólítja meg az embert. Nem okozhat gondot, hogy példabeszédei a korabeli zsidókhoz és a zsidókkal közösségben élő pogányokhoz szóltak. Érteni kell, hogy ez miránk miképpen vonatkozik. Keresztelő Szent János felszólítása minket is kötelez: Készítsük elő az Úr útját! Sorsdöntő számunkra, hogy hozzánk is megérkezzen. Talán Rainer Marie Rilke írja, Jézus ezerszer megszülethetne Betlehemben, én magam elvesznék, ha nem születne meg a szívemben.

A ZSOLTÁR VÁLASZA: Urunk, mutasd meg nékünk irgalmas szívedet, és üdvösségünket add meg nékünk!

EGYHÁZKÖZSÉGÜNK HÍREI

Advent 2. vasárnapját ünnepeljük. (II. zsoltárhét)
MISESZÁNDÉKOK (december 10.-17.) – SÁRISÁP: V: + Kun Sándor; H: (…); Sz: + Pap Sándor és szerettei; P: (…); V: + Horváth Jakab és szerettei

SÁRISÁP:
December 24-én, advent 4. vasárnapján 11 órakor adventi szentmise lesz, éjfélkor pedig a hagyományos éjféli mise. December 25-án, karácsony ünnepén és december 26-án, karácsony másnapján egyaránt vasárnapi miserend lesz. December 24-én 15 órakor mutatják be a hittanos gyermekek a templomban a betlehemes játékot. Erre december 10-én, vasárnap ¼ 4-kor próbálunk a plébánián. Az év végén gondoljunk az idei önkéntes egyházi hozzájárulásra. A plébánián hétfőn és szerdán irodai időben tudjuk fizetni, továbbá a szentmisék után, valamint Szőkéné Marikánál. A jövő évre már lehet előjegyeztetni szentmiséket.

MOGYORÓSBÁNYA:
December 24-én, advent 4. vasárnapján 9 órakor adventi szentmise lesz, este 10 órakor pedig karácsonyi „éjféli” mise. December 25-én és 26-án egyaránt vasárnapi miserend lesz, azaz 9 órakor kezdődik a szentmise.  December 24-én 16 órakor mutatják be a hittanos gyermekek a templomban a betlehemes játékot. Erre december 10-én, vasárnap 14 órakor próbálunk a templomban. Az év végén gondoljunk az idei önkéntes egyházi hozzájárulásra. A szentmisék után tudjuk befizetni, vagy a templomban található sárga csekk felhasználásával.

ANNAVÖLGY:
Annavölgyben december 24-én és december 25-én, 17 órakor lesz szentmise.

Bogyai Katalin (Magyarország ENSZ nagykövete, az UNESCO volt elnöke): Nem lehet világpolgár az, akit előzőleg a saját népének kultúrája, hite, spiritualitása nem épített fel erős, harmonikus emberré. A szétesett, önmagát elveszített ember nem lehet jó világpolgár. Nagyon kaotikus világban élünk. Nem tudjuk, hogy kik vagyunk, és ez leginkább a fiatalokat érinti. Ez a bizonytalanság szüli a félelmet, a rossz reakciókat, a bizalmatlanságot és a gyűlöletet mások iránt. A mi családunk imafalán mindig ott van az a kérés, hogy a béke mindig a mi lelkünkben szülessen meg. (Mert a háború is mindig az emberi lélekben születik meg.)